Dimensiuni standard hartie

person Posted By: Cezar Nastasa list In: Info On: comment Comment: 0 favorite Hit: 6087

De unde provine formatul / dimensiunile hartiilor ?

Provine din standardizarea ISO 216, adoptat initial de DIN (Deutsches Institut für Normung - Institutul German de standardizare) in 1922, ISO 216 stabileste dimensiunile standard internationale ale hartiei in trei categorii: A, B si C. Acest standard a fost adoptat si de catre Romania in 1949.

Standardul international ISO 216 defineste dimensiunile formatelor cunoscute sub numele de A3, A4 etc. Standardul ISO 216 se mai numeste si metric deoarece dimensiunile sunt exprimate in milimetri. De asemenea, baza acestui standard este dimenisunea A0 care are aria de 1 metru patrat. Alta caracteristica a hartiilor din seria A este raportul dintre inaltime si latime, care este de 1:1,41 (1,41 este radacina patrata a lui 2). Acest raport are un mare avantaj practic: daca impartim oricare din hartiile din seria A in 2 jumatati egale, de-a lungul unei linii mediane paralele cu latura mai scurta, jumatatile obtinute pastreaza exact acelasi raport inaltime/latime.

Astfel sunt definite si dimensiunile standard ale hartiilor din seria A: A1 este jumatatea lui A0, A2 jumatatea lui A1 s.a.m.d. Astfel, formatul cel mai cunoscut, A4 are dimensiunile de 210mm x 297mm.
Seria B este definita putin diferit: dimensiunile unui format B sunt definite de media geometrica dintre dimensiunile formatului A cu acelasi numari si cele ale formatului A urmator mai mare. De exemplu: B4 este media geometrica dintre dimensiunile formatelor A4 si A3.
Similar, seria C este definita ca media geometrica a formatelor B. Formatul C este folosit mai ales pentru plicuri.

Formatul A4 este cel mai cunoscut si utilizat in special in tarile europene. Formatul cel mai apropiat folosit in SUA se numeste Letter si are dimensiunile de 216mmx279mm


Dimensiunile tuturor formatelor definite de ISO 216 sunt afisate in tabelul alaturat: 

Comments

No comment at this time!

Leave your comment

Duminica Luni Marti Miercuri Joi Vineri Sambata Ianuarie Februarie Martie Aprilie Mai Iunie Iulie August Septembrie Octombrie Noiembrie Decembrie

New Account Register

Already have an account?
Log in instead Sau Reset password